Местят шосето на властта

Вдигат ударно кръгови на две ключови кръстовища в София

Местят шосето на властта | StandartNews.com

София. Майстори ще преместят скоро шосето на властта. Трасето към кв. "Бояна" в София ще бъде променено заради ремонт на бул. "България". Столична община планира кръстовището с бу. "Гешов" да бъде изградено на две нива, като горното ще е с кръгово движение. Фирмата изпълнител ще е "Балканстрой". А реконструкцията ще струва 21,484 млн. лв. Финансирането е осигурено от бюджета на общината и със заем от Европейската инвестиционна банка.

Горната част на кръстовището ще е стоманенобетонна конструкция, закачена на специални въжета. В долното ниво няма да има ляв завой, а на бул. "Гешов" срещу Центъра по хигиена ще има надлез за пешеходците, за да бъде премахнат светофарът там. Тролеите с номера 2 и 9 ще продължат да се движат, трамвай №7 също. Реконструкцията трябва да е готова през пролетта на 2014 г. С нея се затваря рингът, който ще ускори придвижването на автомобилите в столицата и избягването на задръствания.

Кръстовище на две нива ще има и при Семинарията в столицата. Естакадата, която ще минава над Симеоновско шосе, ще осигурява директно трасе за превозните средства по бул. "Яворов" към бул. "Никола Вапцаров". В пиковите часове преминаването ще отнема не повече от две минути.

Междувременно стана ясно, че в общината се обмисля идея големите булеварди в София да минат на "годишен абонамент" за поддръжка. Идеята е срещу определена сума фирмите не само да изливат нов асфалт, а щом се отвори нова дупка, да я запълват веднага. Иначе в договорите им ще пише, че ги грозят глоби. Фирмите, наети за ремонт, ще отговарят не само за настилката, но и за тротоарите, мантинелите, шахтите и оттоците. За кърпенето на дупки кметството всяка година заделя около 25 млн. лв.

Междувременно забраненото влизане на превозни средства по бул. "Самоковско шосе" (покрай автокъщите на Горубляне), който се използваше от всички отиващи към Горубляне, Панчарево, Коколяне и т.н. затруднява вече дни наред входа и изхода за столицата по магистрала "Тракия". Пътната връзка бе предпочитана и от част от живеещите в ж.к. "Дружба" 2 и комплекс "Цариградски".

В столицата се чака още да започне строежът на пробив на бул. "Тодор Каблешков", както и освежаване на "Ботевградско шосе", булевардите "Владимир Вазов", "Мушанов" и "Възкресение" в кв. "Овча Купел".

Проблеми с движението ще има и заради старта на строителството на кръговото над Лъвов мост. Проектът предвижда историческият мост и паметниците с лъвовете да бъдат запазени. На второто ниво ще има два тунела - северен и южен по бул. "Сливница", които ще осигуряват директното движение в двете посоки - към Сточна гара и ул. "Опълченска". Пешеходците ще минават по два нови моста над реката, както и пешеходен тунел на нивото на метрото, което вече се движи под Лъвов мост.

Нов асфалт за 50 млн. евро

През следващите три години общината планира да залее изцяло с нов асфалт 56 км ключови булеварди и улици. Парите за мащабната реконструкция ще бъдат осигурени със заем от ЕИБ за 50 млн. евро. Още толкова средства ще задели и общината. На първо място в списъка с обекти, които предстои да бъдат цялостно обновени, са "Цариградско шосе", Лъвов мост, булевардите "Дондуков", "Сливница", "Опълченска","Ботевградско шосе", както и мостът на "Захарна фабрика". Кредитът ще позволи на общината да спре с кърпенето на дупки и да пренасочи ресурс за изграждането и на вътрешнокварталните улици.

В общината ще направят анализ кои булеварди да бъдат ремонтирани, но със сигурност сред тях ще е Цариградско шосе. Отделно догодина от бюджета на общината ще бъдат заделени 100 млн. лв. за ремонт на улици.

Гледаме в нета къде кърпят

Интерактивна карта вече показва всички места в столицата, където има ремонти и затворени улици. Адресът на сайта е www.sofiatraffic.bg/map. Десетки хора ежедневно ползват услугата, като освен тази ионформация, страницата дава данни за това на кои кръстовища колко време се чака и какви прояви ще има около тях. Картата предоставя подробна информация за определено събитие - къде се намира, допълнително описание за състоянието на пътя, срокове за изпълнение или начин за придвижване на моторни превозни средства, като например забрана за навлизането им в крайна дясна лента.

Целта на картата е гражданите да могат да получават данни за текущите ремонти и по този начин да нямат притеснения за придвижването си.

Компютър казва кога идва трамваят

Модерен и енергоспестяващ градски транспорт трябва да има в някои от най-големите градове до края на 2014 година. В него специални "умни светофари" ще успяват да разпознаят идващия тролейбус или автобус и да му дадат предимство, като включват зелена светлина. Спирките за пътуващите пък ще трябва да са осветени и на тях да има табла, които да съобщават с глас и картина след колко време идва съответното превозно средство. Автобуси и тролейбуси пък ще са нови и модерни, а пътниците ще ползват масово електронни билети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай