Майстори влизат в къщата на Ванга в Рупите

До пролетта отварят сградата за посетители

Майстори влизат в къщата на Ванга в Рупите | StandartNews.com

Благоевград. След повече от 17 години в къщата на пророчицата Ванга в местността Рупите влизат майстори. Бригада ще ремонтира постройката. Строителите започват работа в четвъртък. Те ще направят цялостен ремонт на последния дом на великата ясновидка, който бе под ключ след кончината й през 1996 година.

Преди броени дни в къщата направиха оглед членовете на Управителния съвет на фондация „Ванга", сред които е и художникът Светлин Русев. Сградата е собственост на неправителствената организация. Проблеми с финансирането на ремонтните дейности няма. Парите са налице. Всичко ще финансира фондацията. Първата работа на строителите ще е да подменят старата електрическа инсталация. Ще се поправи и стегне всичко, което се нуждае от ремонт – покрив, стени, под.

„Вече разполагаме с ключ за сградата, след като служители на историческия музей в Петрич изнесоха всички 1411 вещи и ги съхраняват в културната институция. До тази година те бяха собственост на държавата, но тя ги прехвърли на община Петрич", заяви управителят на комплекса Серафим Иванов. От фондация „Ванга" са заснели оборудването на помещенията и ще ги възстановят съвсем точно при предстоящия ремонт на сградата. Те ще се оборудват с копия на най-ценните вещи и предмети, защото оригиналите ще останат като експозиция в петричкия музей. Лошата новина е, че къщата ще остане затворена за посетители поне до пролетта на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай