„Малки европейци" помагат на народен певец

„Малки европейци" помагат на народен певец | StandartNews.com

Българска организация „Малки европейци" подема инициатива в подкрепа на народния певец Димитър Коларов от Петрич. В момента се търсят съмишленици, за да се осигурят най-малко по 50 лева към скромната пенсия на 79-годишния изпълнител от южния град. „Искаме да даваме всеки месец поне по 50 лева на този невероятен певец, който е жива легенда, той изпълнява химна на Петрич.Срамно е да получава пенсия под 190 лева такъв творец със заслуги към музикалното ни творчество", твърди Георги Софкин, председател на „Малки европейци".

Преди време той гостувал на Димитър Коларов и семейството му. Уверил се, че е необходима финансова помощ за народния певец. Вече е споделил с приятели и известни българи, че е нужно да се подкрепи творецът. „Това ще е проява на уважение към творчеството и наследството на Димитър Коларов. Надявам се и община Петрич , и държавата да реагират. Не е нормално такива големи изпълнители да мизерстват с такива ниски пенсии, това е позор за България. Ние винаги ще сме готови да му помогнем. Водим разговори с партньори и кметове, които да го ангажират", твърди Софкин.

Инициативата е в контекста на кампанията ни "Кажи „Не" на дискриминацията", която осъществяваме заедно с наши приятели. Най-важно е да обърнем внимание на отговорните институции към безценното ни музикално наследство не само на Димитър Коларов, но и на много други родни творци, с които се гордеем, уточни председателят на „Малки европейци".

В края на юни тази година той получил писмо т Министерство на културата. В него го съветват, ако при Коларов са налице „изключителни постижения и/или цялостен принос в областта на културата е необходимо мотивирано предложение до министъра на културата". Накрая уточняват, че самият певец не се е обръщал към културното министерство за съдействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай