Малешево запя и затанцува с 2900 самодейци

Малешево запя и затанцува с 2900 самодейци | StandartNews.com

Благоевград. Планина Малешево запя и затанцува за десета поредна година с гласовете и таланта на 2900 самодейци. Певци, танцьори и музиканти от 18 области на България, както и 17 ансамбли от Украйна, Полша, Молдова, Македония, Сърбия, Турция украсиха юбилейното издание на международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува". Най-голямото музикално събитие в Пиринския край за 2013 г. се провежда под патронажа на културното министерство.

„Всички вие сте уникален венец на десетото издание. „Малешево пее и танцува" ни радва вече десет години, които са богати на красота, усмивки, приятелства, багри и звуци. Богати на човечност, която извира от топлото гостоприемно сърце на хората от община Струмяни и Микрево, без чиято съпричастност фестивалът няма да е толкова красив", с тези думи се обърна към участници и зрители кметът на община Струмяни Емил Илиев. Фестивалът бе тържествено открит в събота вечерта, а форумът започна в петък и приключва в неделя. На церемонията присъстваха и депутати от Пиринския край. Архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия, благослови всички и ги поздрави с големия български празник на покровителя на българския народ Св. Йоан Рилски.

За втора година на фестивала бе представена изложба от пленера „Малешево пее и танцува" с участието на художниците Свилен Блажев, Надежда Кутева, Огнян Механджиев, Димитър Петрински и Анна Покровнишка.
Журито под председателството на проф.д.ф.н. Костадин Динчев има нелеката задача да открои най-доброто сред стотиците изпълнения на сцената. Истината е, че победители са всички - участници, домакини, организатори, зрители. Защото три дни се потопиха в магията на фолклора от различни точки на Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай