Махат реклами и климатици от къщи паметници

Търновският кмет договори по-оперативна работа по ремонти и реставрации в старата част

Махат реклами и климатици от къщи паметници | StandartNews.com

Велико Търново. Споразумение за по-оперативна работа по ремонтите и реставрациите в старата част на Велико Търново постигна кметът Даниел Панов с Националния институт за недвижимо културно наследство.

По време на работна среща с арх. Виктор Попов,– Директор на дирекция „Експертна и методическа дейност" в НИНКН, заедно с главният архитект на общината Николай Малаков, арх. Донка Колева – Началник отдел „Културно историческо наследство" и водещите великотърновски архитекти бяха поставени основните проблеми които спешно трябва да се решат.

Разговорите са 11 дни след като градоначалникът постави въпроса пред служебния премиер Марин Райков при посещението му в старата столица заедно с Дипломатическият корпус.

На срещата е обсъдена възможността да се улеснят процедурите и да се съкратят сроковете за съгласуване на проекти за ремонти и реставрация на сгради в старата градска част на Велико Търново. За целта двама главни експерти от администрацията ще подготвят периодично документи за сгради-паметници на културата и ще предвижват докуметите до НИНКН за да не се бавят преписките и проектите в институциите с месеци, а да се вземат бързи решения .

Даниел Панов заведе архитект Попов в старата градска част и нагледно показа проблемни обекти, за решаването на чиито казуси се чака с месеци. Общината поема своята част от ангажиментите и отговорностите да направи необходимото от фасадите на къщи-паметници на културата да се свалят нерегламентирани рекламни тела е съоръжения, както и външни тела на климатични инсталации, декларира градоначалникът.
Кметът изиска до края на седмицата регистъра на сградите-паметници на културата в старата градска част и изиска справки за собствениците на неподдържани и опасни сгради. На тях ще бъдат издадени предписания и при необходимост и непредприети от собствениците мерки ще се налагат строги санкции.
Даниел Панов и арх. Попов разгледаха на място изготвеният от експерти проект за фасадни реставрации на групов ансамбъл сгради по ул. „Велчо Джамджията" и набелязаха конкретни мерки за започването на ремонтни и реставрационни дейности. Целта на проекта е улицата, която е част от основните туристически маршрути да придобие добър естетически вид, да се подчертае красотата на възрожденските къщи и цялото пространство да стане приветливо и привлекателно както за гражданите на Велико Търново, така и за многобройните туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай