Луда Мара втори ден „крие" кръста

Луда Мара втори ден „крие" кръста | StandartNews.com

Това е знак за всички нас, че разпятието трябва да се хвърля на едно място в Петрич, твърди отец Ангел Кочев

Благоевград. Река Луда Мара в Петрич и в сряда не „даде" Богоявленския кръст на миряните, след като го погълна в бързите и буйните си води на Йордановден. При шестия поред ритуал по хвърлянето на християнския символ в жилищен комплекс „Аджария" разпятието, метнато от отец Михаил, изчезна. То не бе открито и в сряда, въпреки че доста хора се включиха в търсенето под погледа на свещеника. Багер също копа на мястото, но без резултат. Изкуствената преграда на реката бе махната, за да се избистри водата, но и това не помогна на търсачите на металния кръст. Водата е до коленете, но е доста бърза. Или е потънал в тинята и калта, или е отнесен надолу по течението.

„Фактът, че е изгубен кръстът, не го приемам трагично. Няма за какво да се притесняват хората. Но това е знак да се поучим, да станем по-добри и търпеливи към околните. Отдавна настоявам кръстът в града да се хвърля само на едно място – от моста срещу кметството, където да се прави специално завиряване на реката", заяви архиерейският наместник на Петрич отец Ангел Кочев.

По-вероятно е разпятието да е на дъното на реката, но багерът може съвсем да го е затрупал с кал и тиня, каза още отец Ангел. Кръстът в Петрич се хвърля на три места. Ритуалът се прави отдавна в кварталите „Виздол" и „Дълбошница", а от няколко години – и в жилищен комплекс „Аджария".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай