Лозари ще дават грозде за картофи и боб

Лозари ще дават грозде за картофи и боб | StandartNews.com

Стотици лозари в санданското село Враня и съседните селища ще правят бартер на гроздето с картофи и боб. В региона няма фамилия, която да не разчита на лозята си, за да върже двата края.

„Всяка година винпромите и прекупвачите ни притискат да продаваме продукцията си на безценица. С техните ниски изкупни цени сме на загуба, не можем да покрием дори разходите си", твърдят стопани. Затова повечето от тях няма да дават продукцията си на винпромите. Те разчитат на частни лица, които да дойдат и да си купят качествено грозде. Насам идват от целия Пиринския край, от Кюстендил, от Перник, от София. Дори от Пловдив пристигат, защото тук гроздето е с по-висока захарност. Чакат и доста гърци, които са редовни техни клиенти.

„Това, което не продадем, ще заменим за други продукти. В последните години бартерът е на мода тук. Най-много търсим картофи и фасул, както и дърва за огрев. Ще дойдат търговци от Самоков и Якоруда с картофи и боб, пък ние ще им дадем грозде. Няма да върнем никой, всички са добре дошли", казва селският управник на село Враня Валери Попов. Най-важното за хората е да пласират реколтата си и да си осигурят хранителни продукти и дърва за зимата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай