Лекуват инфаркти и във Видин

Лекуват инфаркти и във Видин | StandartNews.com

Видин. Скоро и Видин ще има инванзивна кардиология, съобщи д-р Виолета Дочкова, изпълнителен директор на държавната болница за активно лечение "Света Петка".

Модерните методи за изследване и лечение на сърдечните съдове и инфарктите ще се прилагат в нов сектор на кардиологичното отделение.

Болницата е започнала процедура за избор на доставчик на ангиографската апаратура. Договорено е с лекари от страната да окажат експертна помощ на видинските си колеги.

Откриването на инванзивен сектор ще подобри финансовото състояние на болницата, смята д-р Дочкова. Във Видинска област броят на пациентите със сърдечно- съдови заболявания е над средния за страната заради по-високата възраст на населението. Това означава, че в касата на заведението ще постъпват средства по нови клинични пътеки.

От година време във Видин се отлага стартирането на частна клиника за инванзивна кардиология. До решението такъв сектор да бъде открит в държавната болница се стигна след конфликт между собствениците на клиниката и ръководството на държавната лечебница. Първите отказаха да предоговорят неизгодните за държавната болница условия за съществуването в нейната сграда на частната клиника.

Очаква се в скоро време във видинската болница да започне лечението на сърдечни болести по модерния способ. Нуждаещите се такова лечение сега се препращат към болницата в Плевен или в софийски клиники.

В Северозападна България инванзивна кардиология работи и във Враца, а предстои откриване на такъв сектор и към кардиологията на общинската болница в Лом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай