Лекар и карикатурист с приз „Мултикултурният човек”

Лекар и  карикатурист с приз „Мултикултурният човек” | StandartNews.com

Доц. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" и художникът-карикатурист Бурханедин Ардагил са тазгодишните носители на наградата „Мултикултурният човек". Призът е учреден от Арт движение Кръг и се връчва ежегодно на кърджалиец, където и по света да се намира той – за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие.

Наградата има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст. За първи път тази година тя е „поделена" между двама кърджалийци.

На специална церемония кметът на Кърджали Хасан Азис връчи на двамата номинирани стъклената статуетка и грамота.

„Мултикултурализмът все повече излиза на повърхността на обществото ни като необходимост, като нещо, което трябва да се възпитава. Тази награда все повече се утвърждава и досега никой и по никакъв повод не е оспорил номинациите, защото нейни носители са хора общественици, добре познати в Кърджали и далеч извън пределите на града ни, хора доказали се и професионално, и със свой сериозен принос в духовния живот на Кърджали", каза кметът Хасан Азис, носител на наградата „Мултикултурният човек" за 2015.

Художникът -карикатурист Бурханедин Ардагил, пристигнал специално за случая от Истанбул, благодари за високото отличие и пожела на кърджалийци да живеят в разбирателство и припомни думите на големия Назъм Хикмет "Живейте, хора, в тази голяма гора, както живеят дърветата в мир и братство".

Според доц. д-р Тодор Черкезов да дадеш правото и да уважиш правото на хората да бъдат различни означава да скъсаш веригите. "А веригите са два вида. Едните са външните, които ни налагат политиката, великите сили, конюнкгурата... По–страшни са веригите, които са в самите нас - обремененостите, предрасъдъците, които ни отвеждат към други далечни исторически епохи и по- малко ни водят към съвременността и днешното време. Без да скъсаме тези вътрешни вериги, ние не можем да постигнем свободата на мултикултурното общество", подчерта в изказването си известният кърджалийски медик.

На церемонията присъстваха и първите носители на приза „Мултикултурният човек" - актьорът Нуреддин Мехмед / 2013г. / и енорийският свещеник проф. д-р Петър Гарена /2014 г. /.Двамата поздравиха по оригинален начин наградените. Отец Петър изненада с изпълнение на кавал, а Нуреддин Мехмед с монолог от пиеса на Молиер.

Бурханедин Ардагил е художник-карикатурист със световно признание. Роден е в Кърджали, днес живее в Истанбул. Носител е на повече от 50 международни награди, има десетки участия в самостоятелни и общи изложби и в множество световни биеналета.

Доц. д-р Тодор Черкезов, дм e носител на Почетен сребърен знак ІІ степен на МЗ, както и на Златен медал за заслуги към БЧК за 2014 г. В Охрид, Македония през 2014 г. получава специално отличие "За забележителен принос в развитието на Югоизточноевропейския медицински форум". Автор е на много публикации в наши и чуждестранни научни издания и на 3 книги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай