Лазарки огласиха 3 села с песните си

Лазарки огласиха 3 села с песните си | StandartNews.com

„Разтвори се, горо, водо, да преминат лазарки!", с тази песен, пременени и с венчета на косите, с кошнички в ръце, малки лазарки огласиха селата Струмяни, Микрево и Илинденци. Те благословиха стопаните на десетки къщи. Традиционно в община Струмяни най-малките момиченца правят вълнуващ и трогателен един от най-красивите пролетни празници – Лазарица. Децата стават рано, при изгрев слънце, пречистват се в храма и палят свещичка, след което тръгват към гостоприемните стопани на общината. Малките лазарки влизат в домовете, като най-напред са „поялиците", които пеят, след тях – „шеталиците", които играят. Пее се е за всеки член от семейството.

Първо е песента за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите-кланячи. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста. И домакините ги дарявят с почерпка, яйца и дребни пари. След като приключат своите шетания, се изпълнява и последният лазарски обичай – "кумиченето". Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка носи със себе си върбово венче, подреждат се една до друга покрай на реката и едновременно пускат венчетата и особено е радостна онази, на която венчето се понесе най-бързо от водата- тя се избира за „кумица" на лазарките и се счита, че ще бъде особено щастлива.

За 16-та поредна година малките момиченца пресъздадоха този обичай. Те не подминаха и къщата на кмета на община Струмяни Емил Илиев в Микрево, специално подредена и украсена, с купа яйца, с малки подаръци и с една огромна люлка, на която децата поиграха на воля, но преди това изпълниха чинно своите ритуали д наричане за здрава и берекетна година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай