Лъсна истината за плевенските велоалеи

Лъсна истината за плевенските велоалеи | StandartNews.com

„Проектът за велоалеите в Плевен е безумен, но трябва да бъде изпълнен", заяви в първата си пресконференция новият кмет Георг Спартански. Жълтата боя от центъра на града ще бъде премахната, категоричен бе той.

Велоалеите трябва спешно да бъдат препроектирани, защото са част от проекта „Интегриран градски транспорт". Ако не бъде изпълнен само един компонент от него, санкцията е 25% върху цялата стойност или около 4,5 млн. лв. Спартански уговорил със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова промяна, заради която също ще има санкции, но в размер на няколко стотин хиляди лева.

„Поднасям своите извинения към гражданите на Плевен, поемам лична гаранция, че лицето на града няма да бъде вапцано", заяви градоначалникът. Вместо с жълта боя, алеите за колоездачи ще бъдат изпълнени със светлоотразителни кабъри.
Георг Спартански подчерта, че има фатално забавяне и по останалите компоненти от проекта – строителството на депо, изграждане на въздушната контактна мрежа и нови спирки. Крайният срок е 19 декември, но в последните месеци не се е работило по него. Забавяне има и по проекта за пеещия фонтан и водните огледала. Ако и те не бъдат изпълнени в срок, неустойките ще стигнат до 6,5 млн. лв., които доведат общината до фалит, посочи Спартански. Той определи наследеното от него финансово състояние на общината като катастрофално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай