Лафове от Северозапада хит в модата и чалгата

Лафове от Северозапада  хит в модата и чалгата | StandartNews.com

Тениски в нета с култови изрази се харчат като топъл хляб

На туриста, дошъл да разгледа родния Северозапад, по-необходим ще му бъде речник, отколкото карта. Цветущият диалект на региона често предизвиква от бурен смях до пълно неведение сред гостите. Сериозна разяснителна кампания в това отношение прави екипът на Слави Трифонов. Краси Радков и Георги Милчев - Годжи, които са родом от Враца и Криводол, редовно сипят в ефир чудати изрази и фразеологизми от родния край. Образът на Гацо Бацов, в който се превъплъщава Радков, пък е един от най-популярните в шоуто. Благодарение на него лафове от Северозапада обикалят вече из страната.

Затова не е чудно, че изданията "Речнико на Баце" и "Бисерите на Баце" се превръщат за отрицателно време в любимия "сувенир" за туристите, дошли във Враца. Речникът, събрал 1500 типични думи и изрази от Северозапада, е дело на бившия депутат и културен деец Огнян Пищиков и съмишленикът му Петър Петров. Той е първото забавно-хумористично издание от поредицата "Чергата на Баце". На пазара се появява през 2010 г. Авторите са се амбицирали да направят Баце запазена марка на региона. Баце не отива, а отважда. Не куца, а кьопа. Не яде, а кльопа. Не друса, а мандръса. Не къса, а кине. Не скромничи, а се скуморасва. Не се хили, а се лези. Не се шегува, а се кюрлува. Не прави любов, а се ломборосва.

Авторът Пищиков е категоричен, че легенди могат да се разказват и за Баце, и за врачанския говор. Срещата на непредубедения гостенин на града под Вола с тези две явления, често води до комични недоразумения, които лесно се преодоляват, защото врачанинът е човек сърдечен и незлоблив, напук на всичко, което са казва или чува за него. А това най-лесно става с "Речнико на Баце", който е незаменим гид в местното езиково пространство. "Речнико" има и втора част, а в поредицата на Огнян Пищиков място намира и хумористичната книжка "Бисерите на Баце", която събира 3000 фразеологизми от Северозапада.

Бисери от Северозапада родиха и модна линия. Креативни зевзеци от региона, който наскоро се прочу, че е по-беден от туземци на остров Майот, решили да припечелят по някой друг лев, като пуснат щамповани тениски с диалектни думи и жаргони. Аматьорската модна линия, появила се наскоро в интернет, набира все по-голяма популярност. Авторите на идеята са събрали колекцията в специализиран сайт, в който поръчките валят една след друга. Всички тениски с колоритни щампи се предлагат срещу 17 лв. Шеговитата колекция е изцяло в черно. Сред най-популярните артикули са тениските с щампа "Без ракия нема оправия" и "Super Баце". Емблематичният слоган "Keep Calm and Carry On", създаден за плакат от британското правителство в началото на втората световна война, е пресъздаден под шеговитата форма "Keep Calm and Listen Mile Kitic". Тениската от този модел е пресъздадена досущ като оригинала - с изображение на короната на Джордж VI.

Фолк певицата Антонина, която също е родена във Враца, се завърна преди дни на музикалната сцена със скандално парче, в което залага на лафове от региона. В песента, озаглавена "Прибиванье", гласовитата брюнетка пее за "бой и стриганье". "Ама, оу, откачената, ти още ли го тръпиш тоа" - припява Антонина на фона на кръшните ориенталски ритми. Часове след премиерата парчето предизвика разгорещени коментари в мрежата. Забавната лирика на "Пребиванье" е дело на Мушмула Петрова.

Дедо Скръц издаде книги с рецепти и "блажни" вицове

Врачанският хуморист Цветан Дочев пише разкази, миниатюри и хумористични творби. Занимава се и с народно готвене. Създава свои рецепти, част от които събира в книгата си "Рецептите на Дедо Скръц". Готварският наръчник е написан изцяло на характерния за региона диалект. Едни от емблематичните му рецепти са "Чорбица-съвестица" от есенни зеленчуци, "Врачанска манджица с тиква, сирене и яйца" и "Баш Врачанска ютика" с печени чушки и разни северозападни благини. Дедо Скръц, както го наричат, издава и книга със 101 "блажни" вица, преразказани също по автентичен начин. Вицовете са със силен сексуален подтекст. Затова на корицата на забавното издание има предупредителен текст, че не е за "духовни вегани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай