КЗК не уважи жалба за спиране на санирането в Благоевград

КЗК не уважи жалба за спиране на санирането в Благоевград | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията определи като неоснователна жалбата на фирма „Галчев Инженеринг" ЕООД за спиране на санирането в Благоевград. Дружеството обжалва процедурата за ремонта на над 110 блока в града по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Мотивът – не е записано в изискванията към изпълнителите да са част от Камарата на строителите. Според КЗК „фирмата излага формални мотиви в подкрепа на направеното особено искане и не сочи конкретни доказателства във връзка с последиците от налагане на временната мярка".

Комисията за защита на конкуренцията счита, че спирането на процедурата би оказало негативно въздействие върху възложителя – общината, а интересът на изключително голяма част от гражданите на Благоевград следва да бъде предпочетен пред частния интерес. Затова са приели, че налагането на временна мярка „спиране на процедурата" за проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи ще накърни обществения интерес. Защото е реална опасността санирането да се забави.

Преди 15 дни над 3400 семейства в блоковете, които трябва да бъдат санирани, подписаха декларации срещу опита за спиране на процедурата. Към момента техните усилия и тези на общината се увенчаха с успех и обновяването на жилищните сгради продължава. Благоевград остава първенец в санирането в цялата страна. „Срещу тази жалба сме, защото ще останем поне още година със старите дограми, без изолация на блоковете. Това ще доведе до по-високи сметки за ток, до повече разходи през зимата", коментираха подписалите декларациите. Фирмата обаче може да потърси правата си в съда.
Владимир Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай