Курорти и села без ток в Пиринско

Курорти и села без ток в Пиринско | StandartNews.com

Курортите Бодрост над Благоевград и Семково над Белица са без електричество заради тежката метеорологична обстановка в Пиринския край. Няколко села в региона също нямат ток, те останали на тъмно към 04,00-05,00 часа в неделя сутринта. Причината за аварията са повредени електропроводи в следствие на падналия тежък и мокър сняг. На места върху тях се е образувал лед и жиците се скъсани.

Дежурни екипи на ЧЕЗ отстраняват авариите, уверението е, че в рамките на неделния ден електрозахранването навсъкъде в Пиринско ще бъде възстановено. „Проходими са пътищата, към 11,00 часа падна и забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили през прохода Предел. Един електрически стълб е паднал в симитлийското село Полето, няма пострадали хора, служители на ЧЕЗ са на място, за да го вдигнат", заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Шест села в община Якоруда са на тъмно – Аврамово, Бунцево, Конарско, Черна Места, Смолево и Бел камен. Управниците нямат представа кога ще има ток в населените места. „Мина екип на ЧЕЗ, казаха, че имат по-важни задачи", заяви кметът на Конарско Ахмед Ахмед. „В нашето село има стълб, който се е наклонил от тежестта на снега, жиците са на 2 метра над земята. В момента обезопасяваме района. Надявам се от ЧЕЗ да дойдат и да решат проблема", каза колегата му в село Черна Места Джемал Шарански.

За 2-3 часа без електричество са били благоевградските села Селище и Логодаж. Малко след 10,00 часа в неделя обаче там токът е възстановен. На тъмно обаче остават отделни махали в съседните селища Обел, Дренково и Клисура.
„Създадена е необходимата организация - екипите на пожарната отстраняват падналите дървета, а тези на електроразпределителното дружество възстановяват проводниците", увери губернаторът.

Местността Бодрост, където голяма част от благоевградчани прекарват почивните дни, е без ток заради паднало дърво върху жиците в района около 02:00 часа в неделя през нощта. Два екипа на „ЧЕЗ Електроразпределение България" работят по отстраняването на аварията.

Обилният снеговалеж силно затруднява пътуването към Бодрост и ски център „Картала". Снегорини чистят пътя. Мокрият сняг е изпочупил много дървета, които са паднали на пътя и силно затрудняват движението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай