Курбан за здраве на децата бе даден в Кърджали

Курбан за здраве на децата бе даден в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Курбан за здраве на децата на Кърджали и общината бе даден в Обединено детско заведение „Райна Княгиня" в кв. Възрожденци.

Инициативата е на кмета Хасан Азис, тя се ражда спонтанно преди няколко дни, когато е гост на празника на малчуганите. Градоначалникът научава, че 4-годишният Мерт, станал жертва при потопа в хасковското село Винево, е бил възпитаник на детската градина. От разговора с директорката Красимира Калинова става ясно, че през последните месеци имало и други нещастни случаи с деца, че от подкрепа се нуждаят и техни връстници, страдащи от сериозни заболявания.

„Децата са най-голямото ни богатство. Молим се на всевишния този курбан да бъде за здравето на нашите деца, за здравето на децата в градината, в целия ни град и в цялата ни община. Нека този курбан бъде за всички деца, които по злополучен начин погубват своя живот. Такъв е и трагичният случай преди няколко дни в Стара Загора", каза Хасан Азис.

В двора на детската градина бяха осветени трите жертвени животни, осигурени от кмета Хасан Азис, от храм „Св. Георги Победоносец" и от джамийското настоятелство. Двамата духовни водачи отправиха молитви за здраве и благополучие на децата, като подчертаха, че Кърджали е град, където различните етноси живеят в разбирателство, и че местните хора са заедно не само на празниците, но и в трудните моменти.

„Кърджали е един защитен град. Статистически в сравнение с други места тук нещастията са по-малко и аз си го обяснявам със силната вяра и на едното, и на другото население", каза отец Петър.

„Най-големите блага са времето и здравето. Пожелахме на всички деца на ОДЗ да са живи и здрави, да растат щастливи. Гордеем се с толерантността на Кърджали", сподели Бейхан Мехмед.

Развълнувана от идеята всички заедно да се помолят за здравето на възпитаниците на детското заведение, в което се обучават 375 деца, и на всички малчугани от Кърджали и общината, директорката Красимира Калинова благодари на кмета Хасан Азис.

Той анонсира идеята на енорийския свещеник отец Петър и районния мюфтия Бейхан Мехмед на 21 юни да бъде раздаден общ курбан за здравето на всички жители на град Кърджалии и общината, като преди това в църквата и в джамията се извършат богослужения за здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай