Кръчмар осъди манастир

Темида поряза Рилската обител в спор за 18 дка с таверна

Кръчмар осъди манастир | StandartNews.com

Кюстендил. Кръчмар осъди Рилския манастир в спор за 18 дка и таверна върху тях. Темида поряза мерака на игумена дядо Евлогий да си върне земята, дадена преди години на едноличния търговец от град Рила Николай Давидков. Според магистратите не било доказано, че терените влизат в имението на манастира.

Давидков взел двата парцела с обща площ 18 дка преди години от дърводобивното дружество "Рила лес". На единия от терените му се паднал и старият ресторант "Горски път". Дядо Евлогий поиска да му върне земята, тъй като тя е реституирана през 1991 г. Експертите обаче не могли да убедят дупнишките съдии в реалните граници на манастирските владения и частните площи.

Земята край Рилския манастир се превърна в истинско бойно поле преди две години. Манастирското братство и собственици на заведения в близост се вкопчиха в яростен спор за апетитните парцели. Тогава игуменът дядо Евлогий и кръчмарите влязоха в битка заради новата кадастрална карта на община Рила. Според владиката тя узаконява бизнеса, който се върти върху манастирските терени, за които Светата обител има реституционни актове. Още предишният игумен дядо Йоан поведе борба срещу хотелчетата, къмпингите и капанчетата по пътя за манастира. Оказа се, че Светата обител си е върнала парцелите документално, но в същото време и бизнесмените имат нотариални актове, дадени им при разрешението за строеж. Новият кадастър отново подпали войната между търговците и храма. Сегашният владика дядо Евлоги заведе дело срещу изпълнителния директор на Агенцията по кадастър заради издаденa заповед, с която той одобрява новата кадастрална карта. Тя е изготвена за терен от над 300 декара в Рилското корито и очертава границите на 166 имота. Игуменът настоява да бъде призната собствеността на Светата обител върху терените. Пред магистратите той представи документи, с които 300-те декара му се възстановяват от поземлената комисия в община Рила. С нотариални актове са и 28 частни собственици, вдигнали заведения върху земите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай