КНСБ: Чрез НСОРБ да се търсят други приходоизточници за общините

КНСБ: Чрез НСОРБ да се търсят други приходоизточници за общините | StandartNews.com

Областният координатор на КНСБ в Добрич Гинка Василева представи пред медиите анализ на проектобюджета на община град Добрич, който предстои да бъде гледан на сесия в четвъртък. Според нея се наблюдава тенденция от 2013 г. за спад на местните приходи, което създава затруднения във функционирането на местните бюджетни дейности и очакванията на гражданите.

Сред проблемите тя открои събираемостта на местните данъци и такси, която през последните години в Добрич е от порядъка на 75-77 % и коментира, че това донякъде се дължи и на миграцията на хора към по-големи градове в страната, а и в чужбина.

КНСБ счита, че е необходимо да се търсят резерви за увеличаване на приходите чрез повишаване на събираемостта на местните данъци и такси. Наложително е чрез Националното сдружение на общините /НСОРБ/ да се търсят и други приходоизточници за общинските бюджети - част от данъка върху доходите на физическите лица да отиват пряко в бюджета на общините" - каза още Василева.

Тя коментира, че издръжката на местните дейности е недостатъчна от години наред и тази тенденция през 2016 г. се задълбочава и посочи редица дейности, в които средствата за издръжка са намалени, а в друга част са на ниво от миналата година. Единствено увеличение с 20 хил. лв., при нужни 200 хил. лв. има в дейностите "Целодневни детски градини" и с 50 хил. лв. в "Общинска администрация". Общо местните данъчни и неданъчни приходи за 2016 г., спрямо началния план през 2015 г. са с 100 300 лв. по-малко, а планираните разходи са намалени с 500 хил. лв. Община град Добрич продължава да е сред общините в страната, при които собствените приходи - данъчни и неданъчни и помощи, са по-малко спрямо трансфера от държавния бюджет. Заложената сума от собствени приходи за тази година е в размер на 21 087 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай