Кметове: Налагат ни непознати хора да пазят селата ни

Кметове: Налагат ни непознати хора да пазят селата ни | StandartNews.com

Управници се жалват, че масово се подменят имена в списъците по програма „Сигурност"

Благоевград. Кметове от община Благоевград негодуват от масовата подмяна на имена в списъците за наемане на работа по програма „Сигурност". Преди време те получили разпореждане да определят по четирима души, които да се грижат за охраната на имуществото в населените места. Изискванията към бъдещите охранители били да са трайно безработни, да имат чисто съдебно минало и да са жители на съответното населено място.

„Ние пратихме избраните от нас да си изкарат свидетелства за съдимост, медицински, платиха по 30 лв., подготвихме документите и общината внесе документите в Бюрото по труда. След това обаче пристига друг списък, който ни подават от областната управа", жалват се селските управници. Кметският наместник на село Дъбрава Росен Георгиев твърди, че и четиримата предложени от него мъже са сменени с други, които той дори не познава и не знае да са жители на селището. Колегата му от село Покровник Методи Цонев разкри, че непознати охранители ще пазят имотите.

„Не може да носим само отговорности, а да нямаме никакви права. Кой друг, ако не ние, познава местните жители. Не може полицията да е одобрила нашите предложения, а от областната управа да подменят хората без аргументи. Как наетите ще пазят селото ни, след като не живеят тук и не познават района", чуди се Методи Цонев.

Кметовете настояват да бъдат възстановени подадените списъци и да се гарантира прозрачното изпълнение на програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай