Кметове излязоха на протест срещу опасни орехи

Кметове излязоха на протест срещу опасни орехи | StandartNews.com

Ще се премахват единствено изсъхнали дървета и клони, увериха от АПИ


Кметове и жители на петрички села протестираха в понеделник сутринта край пътя Петрич – ГКПП „Златарево", в района на село Първомай. Те изразиха своето недоволтво от забавеното премахване на опасни дървета от двете страни на пътния участък от селището до града. Управниците са категорични, че орехите ограничават видимостта в района, а често се чупят и са предпоставка за тежки катастрофи.

„Целта на действията е да изразим общественото недоволство срещу безхаберието на отговорните институции. Още през ноември миналата година се взе решение от общински експерти за изрязването на ореховите дървета в тази пътна отсечка, на която са отнети в ПТП-та над 30 човешки живота. КАТ също се съгласи с тази констатация", заяви кметът на село Самуилово Кирил Стоянов, който е сред организаторите на мирния протест. Протестиращите не блокираха шосето за Македония, тъй като им бе забранено. От полицията връчиха на инициаторите предупредителни протоколи да не спират движението.

Ще се премахват единствено изсъхнали дървета и клони край път ІІІ-198 Петрич - Златарево. Основна причина за инцидентите по третокласния път не са ореховите дървета край отсечката, а шофирането с несъобразена скорост и нетрезво състояния, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура". АПИ ще предложи на сектор „Пътна полиция" към ОД МВР – Благоевград в участъка да бъде поставена камера за отчитане на скоростта на движение като част от мерките за повишане на безопасността на пътуване.

„Защо никой от тези, които карат пияни или с превишена скорост, не е загинал, след като се е разминал с удар в дърво. Смъртните случаи са все след сблъсък в някой от орехите. Не ги ли махнат, все едно въвеждат смъртно наказание за тези, които карат в нетрезво състояние или с по-висока скорост", коментира Кирил Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай