Кметове искат европарите да стигат до всички населени места

Кметове искат европарите да стигат до всички населени места | StandartNews.com

Добрич. Да няма бели петна и пари от европейските програми да стигат до всички населени места в страната искат общините от централната власт. Това съобщи пред медиите председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Тодор Попов и кмет на Пазарджик, като подчерта, че през изтичащия период над 1100 селища са останали без нито един лев от европрограмите.

"Централната власт не може да управлява успешно без местната, затова искаме да ни чуят, защото общините са тези, които са усвоили 65 на сто от средствата по европрограмите сега и ние сме 70 на сто от възложителите на обществени поръчки" - каза Попов.

Той изрази притеснението на колегите си, че 2 месеца преди старта на новия планов период още няма яснота в приоритетите и финансирането и обхвата на програмите, като добави, че и в момента най-зле са селските райони. "Ние не искаме отново да страдат населени места. Още не е ясно откъде ще дойдат пари за три много важни дейности - превенция на наводненията, общинските пътища и подобряването на екологичната градска среда" - каза Попов.

Изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова добави, че искането е за интегрирано планиране и да се спре да се действа на парче.

Двамата коментираха и "горещата" за общините тема - увеличаването на вноските на общините по сметките на РИОСВ. "Това е една наказателна компонента, която тази година бе увеличена почти двойно - от 9 на 15 лв. за тон отпадъци. Хората трудно я поеха" - каза Г. Чавдарова. Тя и Попов са категорични, че размерът й не бива да расте, защото е непосилна за хората и общините няма да могат да събират сумите за такса смет, където е калкулирана и тази компонента. Затова те ще настояват за конкретен и ясен отговор от МОСВ в лицето на министър Искра Михайлова, тъй като по закон план-сметките за чистота трябва да бъдат одобрени от Общинските съвети до края на ноември.

"Няма време. Ако бъде увеличена таксата кой ще я събира и кой ще я събере" - попита риторично Попов. Двамата изразиха опасения, че 2014 г. ще е нулева по отношение на усвояване на средства от европейските фондове, като прогнозираха, че най-рано първите проекти от новия програмен период биха стартирали в края на 2014 и началото на 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай