Кметове чакат помощ за депо за отпадъци

Кметове чакат помощ за депо за отпадъци | StandartNews.com

Кърджали. Кметовете в Кърджалийско смятат, че е необходим по-ефективен диалог и отчитане позицията на местната власт при изготвянето на проекти на нормативни актове, които засягат общините.

"Отговорностите на общините, възложени със закони, се увеличават, а това не е последвано от допълнително финансиране", коментираха участници в Деня на диалога. В дискусията се включиха депутатите от БСП Милко Багдасаров и ДПС Мустафа Ахмед, както и областният управител Бисер Николов.

На срещата в Кърджали беше коментиран и големият проблем с Регионалното депо за отпадъци, който засяга всички общини в областта. „Проектът бе спрян от МОСВ, а липсата на функциониращ център за преработка на битови отпадъци води до плащане на високи екотакси от общините", алармираха кметовете и излязоха с предложение МОСВ да даде указания как да се излезе от създалата се ситуация.

На срещата бяха коментирани и теми, свързани с нуждата от намаляване дефицита в общинските бюджети, увеличаване капиталовата субсидия за изграждане и ремонт на общинската пътна мрежа.

Отпадане ограничението сградите на закрити училища да се използват само за образователни, социални или хуманитарни дейности и приближаване на единните разходни стандарти за делегираните дейности до пазарните цени, бяха другите акценти на проведената дискусия.

Губернаторът Бисер Николов предложи представители на общините и на Областна администрация Кърджали да провеждат работни срещи през три месеца, за да дискутират значими за региона въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай