Кметът на Балчик гони окупаторите на плажа

Кметът на Балчик гони окупаторите на плажа | StandartNews.com

Общината спира тока и водата, ще бута постройките

Община Балчик дърпа шалтера на незаконния строеж, който прегради достъпа до плажа. Кметът Николай Ангелов е обещал да издаде заповеди за спирането на строителството на терена, собственост на фирма "Интер инвест". Като начало общината ще прекъсне водоснабдяването и тока на мястото. Следващият етап ще бъде бутане на постройките. По закон, ако собственикът не направи това сам, общината ще ги събори за негова сметка.

В разгара на сезона Балчик осъмна с преграден плаж. Входовете, които хората ползват от години, се оказаха блокирани, като табели предупреждават местни и курортисти, че мястото се пази от "въоръжена охрана".

Фирма "Интер Инвест", която затвори пътя към морето на десетки почиващи, е регистрирана в Силистра. Според справочника "Златни страници", предметът й на дейност е "зърно и брашно". От пролетта обаче дружеството видимо е разширило сферата си на дейност, след като е станало собственик на имот, продаден от частен съдебен изпълнител. Фирмата е започнала да строи на мястото, а живеещи в района хора са сигнализирали общината за спрения достъп. Първоначално общинарите направили проверка, която обаче въобще не спряла собственика на терена.

Кметът на Балчик Николай Ангелов е категоричен, че от години не е имало такъв проблем - нарушаване на строителната забрана в разгара на сезона. По неговите думи строителството се извършва "буквално върху хавлиите на плажуващите". "Ще бъда безкомпромисен към такова нахално поведение. Първите мерки са спиране на строителството, тока и водата към обекта. След това ще пристъпим към принудително премахване на постройките", категоричен е Ангелов. Зам.-кметът по строителство в община Балчик Стелиян Железов добавя, че при направената през юли проверка по сигнали на балчиклии и туристи има издаден констативен протокол за нарушение по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В този закон е изрично посочено, че се забранява извършването на строителни и монтажни работи по Черноморието от 15 май до 1 октомври, като се разрешават единствено неотложни аварийно-възстановителни дейности или геозащитни мерки. Според нормативния акт за нарушителите е предвидена глоба от 10 до 50 хил. лв.

Според Нова телевизия на мястото липсва и задължителната табела за строителна дейност, въпреки че видимо нещо се гради. Строителите пък се представят като туристи на разходка. Пред медията Неделчо Марков, представящ се за "шеф" на обекта, твърди, че щом на мястото няма бетон, значи няма и строителство. Хората на обекта били охранители.

Парцелът е с площ от 2800 кв. м, като при покупката на терена е имало само две едноетажни сгради. В момента новият собственик вдига бунгала, като според балчиклии имал намерение да отвори и заведение за хранене. Хората от Белия град недоволстват, защото другият вход към плажа на града също е проблемен. Той се намира до входа на пристанището и в моменти, когато пристигне кораб за товарене, целият паркинг се изпълва с тежкотоварни камиони, чакащи ред. Така достъпът до плажа е почти невъзможен и от тази страна. В годините досега при струпване на ТИР-ове този вход се затваряше от съображения за сигурност. Сега никой не знае как ще се действа и ще има ли достъп до плажа, когато дойде кораб на пристанището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай