Кмет спря стачка на автобусите край морето

Кмет спря стачка на автобусите край морето | StandartNews.com

Варна. Кметът на Варна Иван Портних спря с диалог подготвената за днес стачка на шофьорите от частния превозвач "Транстриумф". Те се заканиха, че от 10 до 11 ще спрат обслужването по 53 % от линиите, които държи транспортната компания и някои от тях са много натоварени в посока на курортите ,терапията или кварталите .Близо 200 служители от "Транстриумф" окупираха сградата на общината сутринта, за да изразят своето недоволство. Кметът покани техни представители, които препълниха зала "Пленарна" в общината и изразиха своята тревога, че ще останат без работа. Причина за притесненията им се оказа подписаният договор на община Варна с другия голям превозвач-общинска фирма "Градски транспорт" за обслужване на линиите. Това е според изискването на управляващия орган на ОП "Регионално развитие", по която Варна спечели проект за 115 млн. лева за интегриран градски транспорт.

В диалога с протестиращите кметът Иван Портних посочи, че частният превозвач може да стане подизпълнител на общинския ,който няма капацитет да покрие всички линии. Градоначалникът увери, че ще има обявена обществена поръчка и честен конкурс ,който може да спечели "Транстриумф", щом е е модерна и успешна фирма, както твърдят служителите й. Хората не трябва да се безпокоят за работните си места, тъй като линиите в града и за курортите са много, а и пътникопотокът непрекъснато се увеличава.Ще има нова транспортна схема, изработена и финансирана със средства и експерти от ЕБВР. В договора за обществен превоз ще има клаузата за плащане на километър, увери кметът.

Протестиращите от „Транстриумф" са поканени на предстоящата сесия на местния парламент през идната седмица. Дотогава се спират стачните действия. "Доволни сме, че има комуникация с местната власт", каза Димитричка Василева от Инициативния комитет на служителите от „Транстриумф". Написмо, а практика обаче частният превозвач и досега обслужваше транспорта само с възлагателно писмо, без договор с общината, чието подписване се отлагаше от бившия кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай