Кмет на прицел

Кмет на прицел | StandartNews.com

Градоначалникът на Петрич обича да разпуска с приятели на излет в планината

Вельо Илиев 4 мандата управлява града, проверяват сделките му

Кметът на община Петрич Вельо Илиев изживява най-трудните си дни като градоначалник. Подложен е на "кръстосан огън" и атаки от няколко страни. Най-напред журналистическо разследване разкри, че при разпределянето на обществените поръчки има шуробаджанащина и съмнения за нарушения на закона. После дойдоха протестите срещу управника и неговия екип на няколко сдружения, подкрепени от представители на бизнеса и граждани. Опонентите на сегашното общинско ръководство са категорични, че то работи на принципа "мой човек" и разпределя общинските поръчки само на приближени фирми.

Обвиненията им отиват и по-далеч - за злоупотреби с милиони левове, за надписване на фактури, за изплащане на фалшиви фактури. Накрая прокуратурата се самосезира и разпореди проверка на дейността на общината. Държавното обвинение ще нищи как са провеждани обществените поръчки. Вельо Илиев твърди, че не се притеснява от проверката на прокуратурата. Приветства нейните действия. Категоричен е, че не е нарушавал закона. "Нали всеки е невинен до доказване на противното? Защо група хора, сред които бивши приватизатори и изпълнители на обществени поръчки по мое време за милиони левове, завиждат на малки фирми, работили за по 6000 лева на година? За 7 години шуреят на моя заместник Христо Георгиев е получил 67 000 лв. Това е само повод за атаката. Омразата им към мен е видна", казва градоначалникът. И е категоричен, че ще потърси правата си в съда. "Най-тежко ми е заради двете ми деца. Опитваме се със съпругата ми да ги предпазим от всичко това", допълва Илиев. Според него опонентите му нямат морал и не се спират пред нищо. Смята, че предизборната кампания вече е започнала в южния град.

"От такава стратегия никой не е спечелил. Ще им се върне като бумеранг. Призовавам общинските съветници да запазят достойнството си и да работят за Петрич", казва още кметът на града. По думите му хората виждат, че общината се променя към добро - нови паркове, улици, спортни и детски площадки, водопроводи, канализации, велоалеи. Почти готова е модерна спортна зала, каквато никога не сме имали. "Някои от тези, които ме атакуват, сигурно искат да се домогнат до изпълнение на обществени поръчки от новия програмен период, затова искат да ме отстранят", допуска Илиев. Той разкрива, че само по "Региони в растеж" има проекти за 17 милиона лева.

50-годишният градоначалник признава, че в тези дни на протести срещу него и на контрапротести в негова защита често си задава въпроса дали си е струвало да се захваща. Трудно се съгласил, когато през 1999 г. СДС го номинирали за кандидат за кмет. Завършилият МЕИ - Габрово, електроинженер, дотогава работил само 1 г. по специалността и 10 години бил управител на СБА - Петрич. "Да съм кмет не е детската ми мечта. Като малък исках да съм футболист. И до днес съм запален фен на футбола, подкрепям националния отбор и петричкия "Беласица". Дори не бях член на СДС по онова време.

В началото бях готов да им откажа. Но след срещите с хората по места усетих, че ме подкрепят, че ми се доверяват. И приех. За тези 16 години ми коства много пропуснати моменти със семейството, благодаря на близките ми за разбирането", разказва Вельо Илиев. Щом си кмет, си длъжен да бъдеш отговорен и искрен, да правиш всичко за решаването на проблемите на хората, това е най-важно, уверява той. Не обича сам да се оценява. Но оценката на избирателите явно е добра, след като 4 пъти вече го избират за градоначалник. Разкрива, че все още не е взел решение дали да се кандидатира за пети мандат. Но опонентите му с яростните си атаки правят всичко възможно да го мотивират да се бори отново за кметския стол.

"Няма да позволя след толкова години на развитие на общината да се стигне до застой. Тази агресия към мен ме прави по-силен и уверен. Хората няма как да бъдат заблудени. дори веднъж да ги излъжеш, няма как да го направиш 4 пъти", отсича кметът. В тези тежки за него дни най-голямата му опора е семейството - съпругата Ваня, която е акушерка, синът му Атанас, който тази година завършва Университета за архитектура, строителство и геодезия, и дъщерята Йоана, която е в VIII клас. От децата си иска най-много да са принципни и отговорни, да уважават околните. Но не крие, че възпитанието им е грижа най-вече на майка им. Той много често отсъства и ги вижда по-рядко. Преди време станал ловец, но заради любовта към природата, а не заради преследването и убиването на дивеча. От 6-7 години не е излизал на ловен излет. Обича с приятели и семейството си да правят планински преходи, да седнат, да поговорят, да пийнат вино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай