Кмет гигант прави кастинг за пазачи на лозята

Кмет гигант прави кастинг за пазачи на лозята | StandartNews.com

Благоевград. Кметът гигант на санданското село Враня Валери Попов стяга кастинг за опълченци. Охранителите ще пазят над 3000 декара лозя в региона. Мераклии не липсват, напливът е голям, но селският управник, който тежи над 150 кг , ще избере най-добрите, които да охраняват имането на местните хора. „От един месец внимаваме и с хапването, и с пийването. Че трябва да сме във форма за изпитите, за да успеем да надвием конкуренцията и да станем пазачи", твърдят мъже в село Враня. Първо тук въведоха опълчението, за да опазят нивите и лозята си. От 2004 година това се прави и в село Катунци, както и в другите селища в региона.

„През деня пъдар ще следи за реколтата. Но през нощта охраната ще се осигурява от две двойки яки мъже. Ще ни помагат и служители на Гранична полиция. Аз също съм на повикване, ако хванат крадци. Маната съсипа почти половината ни продукция, няма да позволим и апаши да ни ударят с кражби", твърди кметският наместник.
Гардовете на лозята ще започнат работа месец преди беритбата. За членове на доброволния отряд се избират здрави мъже, които имат солидна фигура, но и могат да тичат бързо. Другото важно условие е да не залитат към чашката, да не злоупотребяват с алкохола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай