Китайци правят нов град до Пловдив

Китайци правят нов град до Пловдив | StandartNews.com

Инвеститори от китайския град Шенджен желаят да изградят нов икономически град до Пловдив. Това стана ясно на среща при зам.-кмета на Пловдив Розалин Петков с Чангцинг Джанг, президент на департамент "Китай" в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. Проектът е пилотен за Европа.

Изграждането му е основано на новата концепция на китайското правителство "Един път, един пояс" (One road, one belt) за обхващане на света чрез икономически отношения по пътя на коприната. Идеята е чрез предоставяне на услуги да се осъществи мост между китайския и европейския бизнес. "Вече имаме опит в подобни отношения, тъй като в Тракия икономическа зона има 100 фирми от 28 държави", каза Розалин Петков.

Според китайските инвеститори в платформата "Един път, един пояс" могат да участват фирми от Русия, Китай, Северна Африка, Близкия Изток и Европа. Така ще се осигури директен достъп на български фирми до пазарите на тези страни и обратно. А регион Пловдив ще се превърне в дистрибуционен център за физическото придвижване на стоки към Европа и Близкия изток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай