Китайци правят мляко с квас от Родопите

От 2009 г. млякото „Момчиловци“ се продава като топъл хляб в Шанхай

Китайци правят мляко с квас от Родопите | StandartNews.com

Смолян. Китайска делегация от известната азиатска фирма „Брайт" пристигна в село Момчиловци, Смолянско, за да обмени опит с родопски млекопроизводители. Това съобщиха от община Момчиловци. Азиатците са пленени от вкуса на истинското кисело мляко и днес (петък) ще разучат традиционните техники за правене на угурт (кисело мляко на родопски диалект). По-късно гостите на родопското село ще се запознаят с други местни занаяти и ще опитат традиционни специалитети.

Фирмата от Китай произвежда кисело мляко с квас от Момчиловци още от 2009 година. Тогава тя взима бактерии Лактобацилус булгарикус и така започва производството на киселото мляко „Момчиловци", което се превръща един от най-търсените продукти на пазара в Шанхай. Изследване на щама показва, че той има много добри свойства, които спомагат за направата на млечния деликатес при различни климатични условия по света.

Млякото „Момчиловци" е с опаковка във формата на диамант, а на нея пише за историята на малкото родопско селце, за да знаят китайците от къде произлиза името и вкуса на продукта, който толкова много харесват, разказват от Момчиловци. „Хората там живеят дълъг и щастлив живот", пише още на опаковката, която привлича и с лика на момиче с родопска носия.

Продажбите на киселото мляко с българска закваска показват, че китайската фирма печели близо 1 млн. евро оборот на месец.

Жителите на Момчиловци квасят мляко за собствено ползване, което няма подобрители, а вкусът му не може да се мери с този на белия деликатес от родните фабрики. Може би заради това две български млекопреработвателни фирми изкупуват прясно мляко от селцето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай