Касираха избора на селски кмет

Касираха избора на селски кмет  | StandartNews.com

Аминистративен съд – Благоевград обяви за недействителен избора на кмет на петричкото село Долна Крушица на Борис Тупаров. Жалбата бе подадена от кандидата на ГЕРБ Митко Тилев заради редица нарушения на изборния процес. В нея се твърдеше, че решението на Общинската избирателна комисия – Петрич е незаконосъобразно. Това се потвърди по време на ръчното броене на изборните книжа, разпоредено от съда. Установено бе, че има разминаване в броя на гласували и намерени бюлетини. Гласоподавателите са 141, а бюлетините – 145.

Стана ясно, че на първия тур на 25 октомври за кандидата на Коалиция „Роден край" Борис Тупаров действителните бюлетини са 64, за жалбоподателя Митко Тилев са 59, а за третия кандидат Георги Малечканов от БСП те са 7. Недействителните бюлетини са 15. За да бъде обявен за победител, на Тупаров са му трябвали 66 гласа – 50% плюс 1, които той не е получил. ОИК-Петрич грешно е отчела, че за него бюлетините са 66, за Тилев – 58, а за Малечканов – 6. По този начин кандидатът на „Роден край" е избран за кмет благодарение на 1 бюлетина.

С оглед на установените факти е оборена доказателствената сила на протокола на ОИК, с който е обявен изборът на Тупаров за кмет на Долна Крушица. Изборът му е недействителен, категорична е съдийката Саша Алексова. Съдебното решение може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай