Картофи сменят парите в Якоруда

Картофи сменят парите в Якоруда | StandartNews.com

Заради високата над 50% безработица в община Якоруда на мода продължава да е натуралната размяна на стоки. Чувал картофи най-често сменя паричните единици в селищата. Хората там масово са минали на натурална размяна. Общината е една от най-бедните у нас. Най-много се отгеждат в Якоруда картофи. Но вместо да ги продават за пари, предпочитат да ги разменят за други стоки. Все повече търговци пък обикалят населените места в общината. Те имат складове и вземат от селата в равнината домати и чушки. После ги разкарват по родопските села и ги разменят за картофи. Носят също така олио, захар и други хранителни продукти от първа необходимост. Местните хора не прибягват до услугата на паричните знаци. Те се договарянето или между самите тях, или ползват посредник.Определя се цена на двата вида стока и размяната е факт.
„Често ми дават картофи, аз ги продавам извън общината и с парите им купувам я олио, я захар. Разбира се, че остава нещо и за мен", обяснява млад търговец от Якоруда. Той твърди, че непрекъснато обикаля селищата, за да събира заявките на хората. Кой какво продава, кой какво иска да купи.

Така е от години по тези места. Пари рядко се въртят в оборот, допълват местни хора. Според тях причината за натуралната размяна на стоки е, че повечето от жителите в региона не печелят пари, тъй като са безработни. Те разчитат единствено на здравите си ръце и на селскостопанската работа.

Пазарът решава колко други хранителни продукти ще получи дадено семейство срещу определено количество картофи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай