Кърджали тържествено чества 9 май

Кърджали тържествено чества 9 май | StandartNews.com

Кърджали. Кърджали тържествено отбеляза 69 години от края на Втората световна война и 64-та годишнина от създаването на Обединена Европа. На церемонията по случай празника присъстваха секретарят на военното аташе на посолството на Руската федерация у нас полковник Владислав Савинков и казашкият офицер от запаса на Украйна Ерол Алиев, който е с кърджалийски корени и от три години живее в града край Арда.

„Днес е ден, в който почитаме жертвите от Втората световна война и победата над хитлерфашизма, поздравихме се, за политика не сме говорили", коментираха лаконично двамата офицери.

Пред паметната плоча на загиналите 88 родопчани при боевете на Драва и унгарската пуста в центъра на града дойдоха ветерани от войните, представители на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и много граждани. Сред гостите бяха народните представители Цвета Караянчева, Милко Багдасаров, Ахмед Мустафа, областният управител Бисер Николов, представители на Дружеството на руската общност в града, политически лидери. Венци и цветя в знак на признателност към саможертвата на българските воини бяха положени също от Тракийско дружество „Димитър Маджаров" и Сдружение „Единни за България".

„Без Деня на победата, нямаше да го има и Денят на Европа. Да помним завета на ветераните, да пазим мира и никога повече да не се повтарят жестокостите на войната", каза в словото си по случай 9 май Ани Иванова, началник на Военния клуб Кърджали и член на Националния управителен съвет на ветераните от войните. Кърджалийци и гостите поднесоха венци и цветя пред паметника на Руския воин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай