Кърджали черпи опит за решаване на проблема с бездомните животни

Кърджали черпи опит за решаване на проблема с бездомните животни  | StandartNews.com

Кърджали. Община Кърджали може да почерпи добър опит от побратимената турска община Осмагази, Бурса за решаване на проблема с бездомните животни. На нейна територия се намира най-големия приют за бездомни кучета и котки в Турция и един от най-големите в Европа. Центърът нееднократно е печелил международни награди.

Приютът заема 114 дка, разполага с 20 сгради, операционна зала, помещения за реанимация, ултрлазвук, рентген. През 2013 г. са кастрирани над 4000 хиляди кучета, а са лекувани около 10 000. Животните се хранят само със суха специална храна, без да се използват без отпадъци, обяснява главният ветеринар. Създадени са всякакви условия за четириногите-специални къщички за котки, в клетките на кучетата се използва подово отопление.А след лечението животните вече заживяват в естествена среда. В центъра на Бурса има ветеринарна клиника, когато там не успеят да се справят, болните четириноги се изпращат в Кучешкия приют, където се лекуват по –продължително. Изградено е и специално гробище за умрелите кучета и котки.

Годишната издръжка на приюта от 1,5-2 млн. лири е поета изцяло от Бурсенската община. За животните се грижи персонал от 53 души - ветеринарни лекари и техници, екипи, които прибират животните и санитари. В приюта се отглеждат и 13 коня. Три дни от седмицата за деца-аутисти се провежда специална арттерапия - безплатно обучение по езда.

Само за миналата година са осиновени и над 500 четириноги. По заявка се организират и посещения на групи с деца.

"Този проект е много успешен и желаем да се възползваме от опита на нашите партньори. Разговаряхме с кмета на Османгаази Мустафа Дюндар техни специалисти да ни съдействат при проектирането на подобен приют в Кърджали, една инициатива, която се надяваме да стартира още в първите месеци на 2015", коментира кметът Хасан Азис, който бе на посещение в побратиманата община заедно с група журналисти от Кърджали.Той обясни, че преди 5-6 години, когато в Кърджали се създава приюта «Дай лапа», общината среща сериозни проблеми с изработване на технически проект, налага се да се търси съдействие от Фондацията за хуманно отношение към животните на Бриджит Бардо и услугата на Ветеринарно – медицински институт, за да бъдат спазени основните изисквания за един приют – помещения, сгради и др.

Кметът на Кърджали коментира, че общината има възможност да отдели 40-50 дка терен извън града, за да бъде създаден нов приют, отговарящ на съвременните изисквания."Голямата трудност е изработването на техническия проект, ако този въпрос бъде решен, ще търсим възможности за финансирането му от различни европейски програми", обясни Хасан Азис .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай