Кандидат-кметове разкриха приоритетите си пред синдикалисти

Кандидат-кметове разкриха приоритетите си пред синдикалисти | StandartNews.com

Само четирима от над 10-те кандидати за кметове на община Благоевград участваха в организираната от КНСБ – Благоевград среща преди старта на предизборната кампания. Десетки синдикални членове чуха приоритетите в управленските програми на настоящия управник Атанас Камбитов от ГЕРБ, на Милан Богдански от Коалиция „БСП лява България, на Калоян Ханджийски от Реформаторския блок и на Владимир Елезов, подкрепен от АБВ, ОБТ, НДСВ и Гражданко сдружение „ЕКИП". На практика това са и най-сериозните претенденти за кметския стол за вота на 25 октомври. „Искаме да разберем как смятате да управлявате и какво ще свършите по време на мандата. За нас е от особено значение и социалният диалог. Трябва да знаете, че няма леви и десни, абедни и богати.А задачата на властта е да помогне на хората, които са в неравностойно положение", подчерта вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Кандидатите за кметове представиха вижданията си за местното икономическо развитие, за пазара на труда, за образованието и здравеопазването, за културата и спорта. Сегашният градоначалник Атанас Камбитов изтъкна, че общината е сред най-социалните в страната, а това означава, че се генерират достатъчно приходи за тази дейност. „За мен по-високите данъци не означават по-голяма събираемост, затова преди време намалихме такса смет за фирмите. Само за 4 г. бюджетът ни от 38 млн. лв. стана 56 млн. лв. благодарение на увеличените собствени приходи", каза Камбитов. Синдикалисти поискаха общината да обсъди и въпроса с намаляването на такса смет за училища и детски градини. Миан Богдански не отрече постигнатото, но увери, ме има какво да се надгради по отношение на по-социално и по-справедливо управление. Ханджийски, който е кандидат на РБ, бе катеоричен, че всички имат вина за липсата на инвеститори, на нови работни места, което праща по 300-400 младежи в чужбина всяка година. „Трябва да се стимулират икономиката и конкуренцията, пазарът на труда. Да има работа. Да са по-високи заплатите, а не да сме предпоследни преди Видин по средна работна заплата", каза той.

Владимир Елезов обърна внимание и на демографския проблем. Според него трябва да се намалят разходите за „пищни тържества и фойерверки", за да има за допълнително стимулиране на учители, здравни и социални работници. Всики признаха, че е важно в скоро време да се въведе електронното управление в община Благоевград. Създаването на Обществен съвет, който да е връзката между местната власт и гражданите, обсъдиха синдикалисти и кандидат-кметовете. По този начин ще се гарантират по-добре правата на хората в общината, категорични бяха от КНСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай