Изследваха ученици за гръбначни изкривявания

Изследваха ученици за гръбначни изкривявания | StandartNews.com

90% от децата в Симитли са здрави

Преподаватели и студенти от катедрата по кинезитерапия в Югозападния университет „Неофит Рилски" – Благоевград извършиха профилактични прегледи на ученици. Те изследваха за гръбначни изкривявания възпитаниците на СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в симитлийското село Крупник. Инициативата е по регионална програма за профилактика на гръбначни деформации при ученици от 1-ви до 8-ми клас.

Тя се реализира съвместно с доц. д-р Даниела Попова, докторант Стаменка Митова и кинезитерапевти от благоевградския университет. „Това е поредното начинание, което свидетелства за доброто партньорство между община, родители и учители, обединени в една кауза - здрави, щастливи и успешни ученици", заявиха педагози и родители от Крупник.

Профилактирането и ранната диагностика на децата в училищата в община Симитли е по инициатива на кмета Апостол Апостолов. Преди месец бяха прегледани и децата от училището в града. Констатацията на специалистите за тях е, че от прегледани 400 ученици 90% са напълно здрави, което може да радва родители и учители. Специалистите смятат, че причина за добрите резултати са добре развитата спортна база и възможностите за разнообразен и интензивен спорт на децата в училище и в извънкласни форми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай