Испанска фирма тества Дунав мост 2

Испанска фирма тества Дунав мост 2 | StandartNews.com

Видин. Експерти на испанската фирма Теsа проверяват сигурността на новопостроения мост между Видин и Калафат, съобщиха от информационния център на фирмата-строител – испанската FCC. Направените досега изпитания показват висока степен на здравина на съоръжението.

Проверени са отклоненията и поведението на конструкцията при натоварване, както и последиците от скоростта на движение. По железния път е преминал локомотив с вагони, напълнени с трошен камък. Успоредно с него са се движели тирове, всеки с тегло до 30 тона.

Изпитанието за евентуално провисване и завъртане на конструкцията е дало много добри резултати. Постигнати са 80 процента от предвидените отклонения, което означава висока сигурност на моста. Пробите за реакция при скорост са направени на три места – по железопътната естакада, в плавателния и неплавателния участък на моста. Апаратурата не е отчела трептене и вибрация над предвидените в проекта.

Резултатите от изпитанията дават основание за издаване на акт 14. С него съоръжението може да влезе в експлоатация.

В момента на моста се извършват последните довършителни работи – полагат се настилки, поставят се парапети, видеокамери за наблюдение, сигнални знаци. Очаква се мостът да бъде открит официално на 14 юни. За тогава в отсрещния румънски град Калафат е насрочена среща на премиерите на България и Румъния, в която ще участва и еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай