Искат нов лимит за общинските имоти

Искат нов лимит за общинските имоти | StandartNews.com

Пазарджик. Областният управител на Пазарджик Иван Йорданов ще поиска вдигане на лимита за разпореждане с имущество. В момента губернаторът има право да продава и отдава под наем единствено парцели с данъчна оценка до 10 хиляди лева. Според Иван Йорданов този праг е обидно нисък и следва да бъде променен. "Смятаме, че сегашната разпоредба в закона за държавна собственост, която фиксира горна граница от 10 хиляди лева, е много ниска, което води до сериозно увеличаване на броя на имотите, които се продават от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол", коментира Йорданов.

"След въвеждането на този лимит областната администрация в Пазарджик е изпратила общо четири предложения за продажба в Агенцията по приватизация и до този момент няма реализирана сделка, което недвусмислено показва, че тези промени са неефективни и дори водят от своя страна до рушене и амортизиране на имотите - частна държавна собственост, а в някои нееднократно се извършват посегателства и се разграбват строителни и други материали", коментираха от областната управа в Пазарджик.

Предложението на губернатора Иван Йорданов, което ще бъде представено пред премиера Пламен Орешарски, е за промяна в Закона за държавна собственост, вдигаща прага от 10 хиляди на 500 хиляди лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай