Инициативен комитет вдига паметник на таврийските българи

Инициативен комитет вдига паметник на таврийските българи | StandartNews.com

Добрич. Инициативен комитет от общественици от Добрич обяви инициатива за вдигане на паметник на таврийските българи в Добрич. На нарочна пресконференция обществениците, сред които и директорът на Регионалният исторически музей в града Костадин Костадинов, заявиха, че целта на паметника е да припомнят една позабравена страница от българската история. "Те са дошли в България през периода 1942-1943 г. от областта Таврия в тогавашния СССР, след като са писали писмо до цар Борис Трети с молба да се върнат в родината и той е отговорил положително.

Основно са били разселвани в Добруджа и Лудогорието, като са ползвали всички привилегии от държавата, които са били давани на преселилите се българи от Северна Добруджа по това време. Но идва 1944 г., когато и в България режимът е сменен и по заповед на Сталин са били депортирани и избивани. Историческите справки сочат, че Сталин ги е третирал като изменници на СССР и те са били гонени и преследвани от българи. България е спасила евреите си, но таврийските българи - не. Догодина се навършват 70 години от тези събития и амбицията ни е до края на иднат

а година да направим паметника. До средата на януари ще имаме готов проект за паметник, като се надявам да успеем да съберем средствата за изработката му и неговото поставяне" - каза Костадинов. Добричлийката Рада Въртунинска - свидетел на събитията от тези години, разказа, че макар и дете, тя още помни как таврийски българи, които са живеели в Добрич са били товарени на влак, който ги откарвал в Констанца, откъдето ги товарели на шлепове и ги давели навътре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай