Императорските бани Акве Калиде отвориха врати

Императорските бани Акве Калиде отвориха врати | StandartNews.com

Туристическият комплекс Акве Калиде край Бургас отвори врати в навечерието на деня на Независимостта. От петък на обяд императорските бани вече приемат туристи. В първия ден община Бургас обяви вход "свободен" за всички посетители. "Всеки желаещ има възможност да се докосне до тайните на археологическия комплекс. За неговото реставриране Министерството на културата осигури 500 000 лева", съобщиха от общината.

Комплексът Акве Калиде бе отворен точно в 13:00 и до края на деня разглеждането бе безплатно. В петъчния следобед организаторите завъртяха и три безплатни прожекции на 3D филм, който показва историята на Акве Калиде. Туристите вече могат да посещават реставрираната баня на Сюлейман Великолепни и музейната експозиция, в която са събрани откритите при археологическите проучвания находки.

За най-малките посетители на туристическия комплекс пък се погрижиха актьорите от Държавен куклен театър - Бургас. Изпълнения на струнен квартет допълваха празничната атмосфера.
В 16:30 часа започна концерт на Деси Добрева, а в 18.00 часа стартира и церемонията по официалното откриване на реставрирания комплекс Акве Калиде. Ръководителят на археологическите проучвания доц. Димчо Момчилов и директорът на РИМ - Бургас Милен Николов подготвиха интересна лекция с любопитни подробности около миналото на древните бани.
В късния следобед на Акве Калиде ще пристигнат министърът на културата Вежди Рашидов и кметът на Бургас Димитър

Николов.
В 19:30 започва огненото шоу "Театър на огъня и сенките", който ще сложи финал на тържеството по повод официалното откриване на археологическия обект.

В туристическия комплекс Акве Калиде посетителите могат да видят реставрираната баня на султан Сюлеймен Великолепни. 3D прожекция представя една виртуална разходка от времето на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи, през римската епоха, кръстоносните походи - до времето на Сюлейман Великолепни.
Освен реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, археологическата експозиция и 3D филмът, комплексът разполага с многофункционална сграда, информационен център и кафене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай