Имигранти се сдърпаха за места по стаите

Имигранти се сдърпаха за места по стаите | StandartNews.com

Хасково. Имигрантите, настанени в лагара в Харманли, се сдърпаха за места в стаите в една от полуготовите от ремонтирани здания на бившата казарма.

Заради падналия през последните дни сняг започна спешното прехвърляне на хората, настанени в палатковия лагер в помещенията, в които все още тече ремонт.

Реновирането по избор на Агенцията по бежанците извършва кърджалийската фирма „Мерджан строй". Близо 60 работника са на обекта от десетина дни, наета е допълнителна работна ръка и от Харманли. Строителите дори не ползват обедната си почивка, разбирайки, че хората трябва да влязат под покрив възможно най-бързо, обясни управителят на фирмата Юзджан Мехмед.

Трите сгради, подложени на ремонт трябваше да бъдат готови до Коледа. Превантивно заради настъпването на студа обаче в четвъртък първата група от палатките беше настанена в стаите буквално под облаците прахоляци от строителните материали.

Хората ще останат временно там, докато корпусът, който е в по-напреднала готовност бъде завършен напълно. Сменят се дограмите, ремонтират се баните, огромните някогашни помещения на танковия батальон се разделят на стаички, за да има всяко семейство свой кът. На пода на помещенията ще бъде положен и ламинат. Всяка от стаите си има прозорец, а след ремонта ще бъдат монтирани и конвекторни печки.

При влизането на първата група хора обаче по-напористите от имигрантите изявиха претенции за място, започнаха да оглеждат стаите и това доведе до караница кой къде ще се настани. След намесата на охраната обаче нещата си дойдоха на мястото. За да не се стига до нови разправии, чакащите отвън се организираха и започнаха да правят списък за реда на влизане.

При новината, че ще имат добри битови условия, въпреки малките площи на стаите хората останаха видимо доволни.

„Вече най-после мога да се отпусна и да се усмихна при тази новина", въздъхна ел. инженерът от Сирия Исмаил Анимед.

Други, като сънародника му Али Исо, все още не разбрали за преселението анатемосваха системата и държавата ни. „Тук е много студено, В палатките вали дъжд, децата ни са непрекъснато болни и не могат да спят от кашлиците. Условията са кучешки", коментира Исо.

В момента на терен работи и екип на EVN за осигуряването на трафопост с по-голяма мощност от 600 kWh, който ще захранва с ток новите помещения

За хората настанени във фургоните обаче единственото спасение за топло са огньовете на открито. В пренасянето на дърва се включват дори и децата. Цялата свалена дървена дограма и дюшаметата от сградите в ремонт пък също са отишли за топлото.

На самия вход на лагера вече работи и хранителен магазин. Яйца, маргарин, хляб и домати са най-търсените продукти в него.

По-заможните от бежанците предпочита да пълнят чантите от големите магазинни вериги в Харманли.

В центъра в Харманли има настанени около 1300 нелегални. Но всеки ден идват поне около 40 нови от центровете в Любимец и Елхово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай