Иманяри къртят легендарен замък

Иманяри къртят легендарен замък | StandartNews.com

В крепостта до Вишеград се решава съдбата на средновековна Европа

Иманяри разбиват легендарен замък край Кърджали. За това алармира археологът проф. Николай Овчаров. Търсачите на съкровища нападнали крепостта до с. Вишеград, която е от XII-XIV век. По българските земи тя е един от най-добре запазените замъци на 3-4 етажа и оттам се е управлявал целият Източнородопски регион. "На това историческо място се решава съдбата на средновековна Европа. Тук е избран вторият император на Латинската империя Анри Фландърски, братът на Балдуин Фландърски. През лятото на 1206 г., когато разбират, че императорът е убит в Търновград, баронски съвет взема решение Анри да го наследи", уточни професорът. Археологът обясни, че това събитие е описано много добре от френския хронист Жофроа дьо Вилардуен на четвъртия кръстоносен поход. В момента притесненията на родния Индиана Джоунс са, че замъкът се руши. Особено през последните години са се увеличили иманярските набези. Проф. Овчаров показа разбити блокове от римско време, използвани за оформяне на ъгловите части на крепостта. Иманярите са разбили част от камъните в крепостта, след като металотърсачите им са отчели наличието на метал в стената, който са помислили за злато, а се е оказало олово.
В момента е много важно да бъде издаден акт за собственост на обекта. "От две години община Кърджали прави постъпки, но заради бюрократични спънки процесът се бави", коментира Овчаров. Той апелира процедурата да се ускори. "Важно е да се издаде акт за собственост и обектът да бъде предаден от държавата на общината. Така тя ще може да кандидатства с проект по европейските програми през новия период 2014-2020 г.", каза професорът. По този начин крепостта Вишеград може да стане изключително привлекателен обект на културно-историческия туризъм в региона на Източните Родопи.

---

През 2016 г. може да започнат сериозни разкопки на средновековната крепост Вишеград край Кърджали, съобщи проф. Николай Овчаров. Той припомни, че последно проучвания са правени от Иван Балкански преди 40 години, но в местния музей не е запазена документация. "Заради близостта си с Кърджали и други археологически и исторически обекти като Перперикон, крепостта Моняк, манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" крепостта Вишеград може да стане изключително привлекателен туристически атракцион", подчерта археологът. Той уточни, че има сведения, че в тази крепост са се подвизавали тамплиери, след като са се върнали от кръстоносни походи в Светите земи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай