И в Харманли съборили тютюнев склад-паметник

И в Харманли съборили тютюнев склад-паметник | StandartNews.com

По идентичен случай с този в Пловдив в Харманли е разрушен тютюнев склад, който се оказва, че е паметник на културата.

Багерите сринаха до основи на сградата, известна в градчето като „Монопола" на 21 февруари тази година.
Тя е частна собственост от 10 години. Заповедта за събарянето на сградата, за която от община Харманли твърдят, че е изключително опасна, е била разписана от настоящата кметица Мария Киркова.

Според общината парафа за разрушаването е сложен ,тъй като според експертите тя категорично не е паметник на културата. От местния Исторически музей обаче още тогава извадиха списък подписан и подпечатан от Националния институт по паметниците на културата, от който става ясно, че тютюневият склад е със статут. Има обаче и една неточност-разминаване на номера на бул. "България" на който е регистрирана сградата в списъка и реалния.

Заради споровете общинският съветник от Гражданско сдружение „ За Харманли" и заместник-председател на ОБС в Харманли Светлана Ангелова е поискала справка в Министерството на културата.

От тям са потвърдили категорично, че сградата на бившия тютюнев склад на бул. „България" е в списъка на паметниците на културата от 1977 година. От Министерството твърдят още, че при тях не е искана справка за това от община Харманли или частно лице.

Министерството на културата изпращат екип в Харманли, за да се запознае на място с казуса и да прецени как ще се процедира нататък.

От Сдружението обмислят и инициирането на подписка, в която да се поиска пълното възстановяване на сградата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай