Художник дари над 70 картини и 2 книги на музей

Художник дари над 70 картини и 2 книги на музей | StandartNews.com

Художникът Валентин Климов направи дарение на Историческия музей в родния си град Разлог. 41 картини-живопис, 30 рисунки върху дърво и 2 книги вече са в архива на културната институция. „Винаги съм имал една цел - да бъде полезен на обществото. Затова с удовлетворение и вяра в бъдещето дарявам своите творби, дано доставят удоволствие за сетивата на хората, които ще ги видят", твърди 87-годишният творец, който е роден на 30 април 1928 г. Рисува от дете, но това не е неговата професия, а прекрасно хоби. „В началото ваех образите на великите руски поети и писатели Пушкин, Лермонтов. И това не бе случайно, тъй като съм потомък на руската аристокрация, която по времето на Октомврийската революция напуска Русия", разказва Климов, който става агроном. Отдава се изцяло на рисуването след своето пенсиониране. Първата му изложба е през 1996 година. Винаги е работил за собствено удовлетворение, както и да радва хората с картините и пластиките си.

Художникът е дарил картини в различни исторически музеи в региона, но сърцето и душата му остават в Разлог. „Привличат ме усетът и стремежът към красотата. Обичам да рисувам улиците с красивите старинни къщи в града, пейзажи от района край населеното място", разкрива той. Като истински потомък на руските аристократи, които са имали усет към изкуството, Климов винаги намира красивото, важното, което да сътвори в картините си. Неговият баща е свирил на цигулка и флигорна, а той свири на китара.

Сестра му - Ирина Климова, е първата жена алпинист в Пиринския край и първият председател на Женски туристически клуб „Планинарка" в Разлог. За художника няма по-ценно от родовата памет. Затова книгата му „Повест за моя живот" започва така: „Родовата памет е крайъгълният камък на човешкото съществуване. Без нея животът ни се обезсмисля, зареян из белите полета на поголовната забрава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай