Христо Григоров: ЕС бездейства

Христо Григоров: ЕС бездейства | StandartNews.com

На границата с Гърция има хиляди нещастни и бедстващи шофьори не само от България, но от цяла Европа. За мен това е хуманитарна криза. Недоумявам защо вече цял месец Европейският съюз не прави нищо за решаването на проблема. Това заяви в четвъртък шефът на Българския червен кръст Христо Григоров. За него е недопустимо между две съседни и добронамерени една към друга държави да се затваря границата и да се създава хуманитарна криза. „Причината за подобно нещо е в липсата на изградени и приети от ЕС промени и правила, които да са задължителни за всички. Не може да се спира свободното придвижване на хора и стоки заради каквито и да е интереси в рамките на ЕС. И този Европейски съюз да не реагира. И с бежанците е същото – отделни държави вдигат огради, защото не са изработени правила за такива кризи. Да се капсулират държавите! Това ли е бъдещето на ЕС, това ли показваме на нашите деца", коментира още Христо Григоров. Той сподели, че БЧК ще помогне с храна и вода, но възможностите й не са неограничени. Проведени са разговори с гръцките им колеги от Червения кръст, за да ги допуснат на гръцка територия да дадат храна и вода на бедстващите там шофьори и туристи. Защото вече две денонощия ГКПП – Кулата е затворен за всички моторни превозни средства, които не возят опасни товари или болни хора. „Не може България да плаща цената на тези, които търсят своите права чрез протести в Гърция. На някой, който си играе някаква игра. Затова е крайно време Европейският съюз да намери решение на този проблем", категоричен е Григоров.

Заради двойната блокада на Кулата в четвъртък отново бе организирано раздаване на храна и вода на хилядите шофьори. „Преди обяд храната и водата осигури община Сандански, а следобед това ще направи община Петрич. Най-важно сега е да помогнем на бедстващите хора, никой не мисли за разходи и за компенсации. Благодаря на кметовете на двете общини за разбирането и готовността да помогнат. Защото това хич не е лесно. Само на наша територия има почти 1000 тира", каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Кметовете на двете общини осигуриха и по един микробус. Бусовете стигат до Промахон с разрешение на протестиращите гръцки фермери и качват бедстващи превозвачи, за да ги закарат до Кулата, където да си купят храна и вода. „Всеки може да се възползва, микробусите ще правят курсове през целия ден. Един пакет с храна и вода струва 2 лева. Само за днешния ден сме платили 2000 лева. В предишни дни чакащите бяха по-малко и харчехме по 1000 лева дневно. Това са непредвидени разходи, но трябва да помогнем. Възможно е държавата да покрие част от тези наши разходи", сподели кметът на община Сандански Кирил Котев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай