Хлебна къща стягат и в Стара Загора

Хлебна къща стягат и в Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Хлебната царица Надежда Савова, както по света наричат създателката на самобитните социални средища, стяга хлебна къща и в родния град на дедите си – Стара Загора. „Наскоро баба Мина ми дари стара къща в града, която съм готова да отстъпя на стопаните на бъдещия дом на хляба", заяви Надя. Тя припомни, че за първата хлебна къща у нас – в Габрово, през 2010 г. е дарила друг наследствен имот. Само за няколко месеца полусрутената къща е била превърната в уютно социално средище за габровци. Всичко бе направено изцяло с доброволен труд и дарения, припомни Савова и е уверена, че и нейните земляци от Града на липите ще стегнат своя дом на хляба. Тя вече е получила подкрепата и на общината, и на неправителствени организации и като обществения дарителски фонд.

Според Надя старозагорската къща на дедите и била много по-голяма от габровската и давала възможност да се създаде по-мащабен социално-културен център. Една от идеите например била към хлебната къща да се създаде и музей на виното. Много от старите пособия и вещи за винопроизводство на дядо и Петко Бояджиев, един от първите винопроизводители в региона в началото на миналия век, се пазели.

„Надявам се до края на годината и в Стара Загора да създадем дом, в който ще замесваме заедно не само хляб, но и радост и приятелства", казва създателката на уникалната мрежа от хлебни къщи по целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай