Хиляди старозагорци преминаха в емоционално шествие до своята Шипка

Хиляди старозагорци преминаха в емоционално шествие до своята Шипка | StandartNews.com

Вярна стража от прабългарска конница, опълченници от клуб „Традиции" и 340 воини от Старозагорската 2-ра механизирана бригада съпровождаха 300-метров трибагреник

„Старозагорската Шипка" – така хората от Града на липите наричат историческия хълм Чадър могила в източния край на града. Тук през лятото на 1877 г. българското опълчение получва бойното си кръщение, а българи и руси водят кървава битка с пълчищата на Сюлейман паша за Загора Загора. В деня на националния празник внушително шествие, начело с 300-метров национален флаг, тръгна от центъра към този исторически хълм, където днес се издига гранитния обелиск на обвеяното в слава Самарско знаме. Начело на колоната бяха воините от прабългарската школа „Багатур", а родюлбци в опълченски униформи от клуб „Традиця" и 340 воини от Старозагорската 2-ра механизирана бригада допълваха вярната стража на огромния трибагреник. В 3-километровия емоционален поход се включиха и старозагорски депутати, ръководители на града и областта, няколко десетки ученически групи, много граждани. Най-емоционалния миг бе пред самия монумент. Под аплодисментите на множеството огромният трибагреник, понесен от воините, „тръгна" по стъпалата към Самарското знаме, а в същото време друг 30-метров флаг в бяло зелено и червено постепенно обви гранитния обелиск и вечните фигура на опълченци и руси.

„Поздравявам общината, която събра толкова много хора зад националния флаг. Иска ми се тази радост, това вълнение, което видях в очите на хората да ни съпровожда през всичките 365 дни на годината", заяви Горан Гънчев от прабългарската школа „Багатур". Освен постановчик на каскадите и бойните сцени в най-новия български филм „Дякон Левски", той изпълнява и ролята на Димитър Общи.

„Според мен емоционалният заряд на днешния празник показва, че само духовното, гордият ни дух на българи може да ни накара да забравим партийните знамена и да тръгнем зад националния флаг, зад най-важните национални каузи", смята пък ландашфтният архитект Димитър Николов, един от създателите на парка около комплекса „Бранителите на Стара Загора".

„Радвам се, че развяхме най-големия флаг в България, защото Стара Загора е един от най-българските градове - изпепелен, възкръснал отново като феникс, за да бъде днес един от най-модерните в България", заяви старозагорският градоначалник Живко, който поздрави старозагорци с празника.

Рано сутринта в деня на националния празник всички паметници в района, свързани с Освобождението на Стара Загора и България бяха окичени с венци и цветя. Навсякъде имаше много ученици и млади хора, семейства с деца, дошли да почетат празника.

В Стара Загора като един от градове-герои в борбата за свободата на България на площада пред общината тази вечер ще се проведе тържествен заря-проверка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай