Хиляди предпочитат да стигнат в Румъния по моста „Нова Европа"

Хиляди предпочитат да стигнат в Румъния по моста „Нова Европа" | StandartNews.com

Видин. За първите 15 дни по новооткрития мост Видин – Калафат, ставащ известен като „Нова Европа", са преминали 31 568 моторни превозни средства, сочат първите отчети за натовареността на пътното съоръжение. 11 000 от тях са тирове. Хиляди са преминалите пешеходци и велосипедисти.

Очакванията, че след въвеждане на такси за преминаване, трафикът ще намалее, не се сбъдват. Движението на моста е все така натоварено и в двете посоки, съобщават от „Гранична полиция".

За преминаване на лек автомобил се вземат по 6 евро за една посока, за автобус – 25 евро, а за тежък камион - 37 евро. Пешеходците и велосипедистите не плащат нищо. Изтичането на гратисния период за преминаване обаче повиши цените на билетите на автобусите от Видин за Калафат и Крайова. Вместо по 5, билетът до Калафат скочи на 8 лв. Цената на превоза до Крайова е 18 лв. при досегашни 15.

Заплащането за преминаване по моста остава по-изгодно в сравнение с таксите за ферибота Оряхово – Бекет. Въпреки тяхното намаление, шофьорите предпочитат „Нава Европа" пред чакането на ред за платформите. Видинският ферибот преустанови работата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай