Хиляди гурбетчии се връщат за изборите в Неврокопския край

Хиляди гурбетчии се връщат за изборите в Неврокопския край | StandartNews.com

Земеделци от Неврокопския край са основната работна ръка в селското стопанство на Северна Гърция. Хиляди нашенци обаче ще се върнат в родния край, за да гласуват на местните избори на 25 октомври.

„Повечето вече приключиха работата си по нивите в областите Серес и Солун. Прибрана е реколтата и няма какво повече да правят в южната ни съседка. Някои, които пък имат още работа там, ще си дойдат, за да упражнят своя вот и пак ще се върнат оттатък границата", твърдят селски управници на населени места в Неврокопския край. Кандидати за кметове на ДПС не крият надеждата си, че ще получат подкрепа и от досегашните гастарбайтери, тъй като партията има най-много поддръжници в общините Сатовча и Гърмен. А основно жители на тези две общини са сред сезонните работници в Гърция. Има селища, които са изпратили по над 100 души на полето в северната част на нашата съседка.

„Това са хора трудолюбиви и дисциплинирани. За тях е чест да гласуват за нашата партия и за нашите кандидати за кметове и общински съветници. И те няма да пропуснат възможността да ни подкрепят и на тези местни избори", убедени са лидери на ДПС в Гърмен и Сатовча.

„Все повече се търсят и животновъди, тъй като близо до границата ни има десетки ферми. Най-често българи се цанят при гърците за пастири и общи работници. Те са там през цялата година, идват си тук само за празници. Докато земеделските работници се прибират през октомври след прибирането на селскостопанската продукция. Всички те ще гласуват", казват кметове на селища в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай