Гурбетчии от цял свят на събор във Ваклиново

Гурбетчии от цял свят на събор във Ваклиново | StandartNews.com

Поредният събор край сатовчанското село Ваклиново отново ще върне в родния им край стотици гурбетчии от Европа и Америка. Единадесетото издание ще се проведе на 18 и 19 юли и е под патронажа на кмета на община Сатовча Арбен Мименов. Заради събитието, което миналата година събра над 25 000 души от целия Неврокопски край, се прибират много нашенци, които изкарват прехраната си зад граница.

„Някои вече си дойдоха. Този събор се превърна в една от най-посещаваните прояви. Много от гастарбайтерите ни избират тези дни, за да се върнат в родното си място. Да се съберат с роднини, приятели и билзки, всички заедно да се веселят", заяви кметът на общината Арбен Мименов.

Ваклиновският събор е посветен на тютюнопроизводителите. Отглеждането на тютюн е основно препитание за хиляди семейства в региона. На сцената през двата празнични дни ще се качат млади таланти, изявени самодейци и професионални изпълнители. Те ще разкрият пред хилядите зрители магията и красотата на българската песен и на народните ни танци, ще покажат значимостта на българското фолклорно наследство. Атрактивни спортни надпревари ще има във втория ден на празника. мъже и жени ще се борят в свободен стил на поляните в неделя, ще има и състезание на яки мъже по канадска борба. Организацията върви с пълна сила.

Всичко вече е уточнено. Знае се колко ще е входната такса за различните видове МПС, колко ще се плаща за разполагането на сергии, за продажбата на различни продукти. „Надяваме се, че ще дойдат повече хора от миналата година, за да се забавляват и да отдъхнат поне за 2 дни от тежкия си труд по тютюневите ниви", твърдят организаторите от община Сатовча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай