Губернатор: Обжалвайте глобите за коли в Морската

Губернатор: Обжалвайте глобите за коли в Морската | StandartNews.com

Варна. Областният управител на Варна Иван Великов съветва всички шофьори, санкционирани за движение с автомобилите си в Морската градина, да обжалват общинските актове в съда.

В свое специално изявление той припомня, че с решение на Върховния административен съд от 28 януари е отменена като нецелесъобразна и незаконна заповедта на кмета Иван Портних, забраняваща колите в местността „Салтанат". Губернаторът посочва, че Окръжна прокуратура Варна трябва да следи за изпълнението на съдебните решения след сезиране от заинтересовани лица. Областният управител Иван Великов отмени кметската заповед за ветото за автомобили, но това беше спряно от Варненския административен съд, чието решение беше отменено пък от върховните магистрати. Общинари и полицаи продължиха със съставянето на актове и налагане на глоби по Наредбата за обществения ред на ОбС, която забранява паркиране на зелени площи в целия град и санкциите са от 50 до 500 лева. Актове въз основа на тази наредба се съставят и за коли на паркоместа в Морската или по алеи, които са от асфалт. Последният инцидент беше с известния яхтсмен Лъчезар Братоев, който се намеси при глобяване на шофьорка, спряла кола на паркинг пред заведение в парка.

„За пореден път декларирам, че в действията си по отмяна на кметската заповед за движение на автомобили в местността „Салтанат" съм се ръководил само и единствено от законите на държавата и конституционните права на всеки български гражданин. Доказателство за това е определението на Върховния административен съд. Всяко друго тълкувание и интерпретация за мен означава извличане на евтини политически дивиденти, граничещи с популизъм. Аз също искам да има повече зони за отдих без автомобили. Това обаче не може да става за сметка нарушаване на правата на други граждани, които работят или живеят в тези зони, или чиито деца посещават там детска градина. Необходимо е преди да се въведе забрана за автомобили, да се осигури достъп до имотите и работните места на всички заинтересовани лица, а за желаещите да се разходят - удобни паркинги", посочва в заявлението си още областният управител Иван Великов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай