Граждани на протест срещу незаконния въгледобив

Граждани на протест срещу незаконния въгледобив | StandartNews.com

Граждански протест срещу незаконния въгледобив организират на 1 април в Перник от местната инициатива „Съседите – искаме справедливост". Хората са недоволни от бездействието на властите спрямо безразборното копаене на въглища и дадена концесия за добив в непосредствена близост до имотите им. Те са започнали подписка, каквато вече беше пращана на управляващите, а на 1 април ще излязат с кирки и каски под прозорците на местната власт и областната управа, за да връчат подписката и предложенията си за ефективни действия и законодателни промени.

В писма до министъра на енергетиката, народните представители от пернишки регион, председателя на Общинския съвет в Перник те са изложили своите искания и притесненията си от последиците от нелегалния въгледобив като припомнят, че това беше причина на два пъти миналата година в пернишки квартал да се обяви бедствено положение. В изложение до главния прокурор Сотир Цацаров те са изложили редица нередности и настояват за незабавна прокурорска проверка.

„Искаме да честваме Деня на шегата 1 април заедно с нашите чиновници, защото от тях получаваме само лъжи и шеги, вместо реални политики за справяне със ситуацията.", обясняват организаторите на протеста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай