Границите пак под блокада на търговците на скрап

Границите пак под блокада на търговците на скрап | StandartNews.com

Хасково. ГКПП Капитан Андреево отново е под блокадата на фирмите-изкупвачки на скрап.

Границата беше блокирана в понеделник в 14 часа от фирмаджиите, които се изсипаха още сутринта край границата с Турция. Протестът им е заради новите правила, които регламентира Закона за управление на отпадъците.

Малко преди полунощ снощи фирмите, които бяха подредили бариера от камиони край ГКПП-то, склониха да отпушат движението заради обещание за преговори днес с министерството на околната среда и водите.

Тази сутрин обаче, малко след 9 ч., границата отново бе блокирана от камиони на фирмите за скрап, защото срещата в Министерството се оказала безплодна.

В момента заради тапата на скрападжиите има опашка от коли и камиони, а също и автобуси към постъпите на гранични пункт дълга около 7-8 км.

По информация от блокадата на Капитан Андреев от тази сутрин скрападжиите са блокирали и пункта на Калотина.

Повечето от шофьорите обаче знаят за ситуацията от вчера и насочват курса си за Турция направо към ГКПП Лесово, за да избегнат чакането край Капитан Андреево.

Според промените в закона, влезли в сила от вчера, физическите лица нямат право да предават срещу заплащане отпадъчни метали. По информация на фирмите това е около 70 процента от целия им бизнес.

Браншът дава срок до обед за решение по техните искания, иначе заплашва с нови блокади. Бизнесът със старо желязо настоява до 2016 година да се прилага старият закон, а новото правителство да регламентира дейността така, че да спре кражбите, но и да гарантира нормалната работа на фирмите за скрап.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай